Youth & Experience

The aim of this apartment design was to achieve a space that looked lived-in, and be very habitable as a result. “We opted for a homely design here, rather than the clinical, ultra-modern elements that are becoming increasingly dated. Your home must feel like a home, not a gallery in which you cannot relax,” Architect Martin Xuereb says, “The materials and finishes are not intended to draw attention away from the focal point, which remains the impeccable sea views.”

To ensure refreshingly contemporary and comfortably familiar designs, the architect worked with his architect children to create the right look. The healthy blend of youth and experience provided a winning formula.

The architectural team went about maximising the space with wall-to-wall libraries, with ceiling mirrors to offer the impression of double-heights. In order to make the most out of the given space further, the architects created a flow in the open-plan space whilst simultaneously giving each area its own designated purpose and privacy.


“We chose to move away from complicated gypsum ceilings and overused suspended bulkheads, and instead opted to achieve movement with the play of materials.”


Technological gadgets have also been kept to a minimum to keep the apartment low-maintenance and user friendly. The architects opted for a design that reflected the uniqueness of the block, while still remaining suitable to diverse tastes. This was achieved through a combination of classic and contemporary materials and textures, which can be easily customised through accent colours and soft furnishings.

“We thought that the uniqueness of the site merited an equally unique design worthy of its esteemed clientele. We chose to move away from complicated gypsum ceilings and overused suspended bulkheads, and instead opted to achieve movement with the play of materials. We also wanted to retain optimum height in order to create/maintain a sense of luxury. Visually, the spectator’s eye can merge through a play of matt floor timber finishes, which breaks through the glossy marble flooring. This is mirrored in the matt ceiling finish, which is juxtaposed by a reflective focal part of the ceiling to create flow and continuation”.

Open plan living can often lead to the kitchen being the hub of the home, looking somewhat industrial when placed beside a formal dining area. Here, through the use of a cleverly devised system of vanishing doors and suspended sectionals, the kitchen virtually fuses in with the rest of the furniture that surrounds it.

The result of this stunning apartment design is a warm and welcoming, truly liveable space, created from materials and finishes that focus on the striking sea views, as opposed to distracting from it.